Hiran Tawfik - 11 / Aug / 2022
Het effect van licht op het menselijk welzijn
Het effect van licht op het menselijk welzijn
Volgens wetenschappers is de hoeveelheid licht gedurende de dag één van de factoren die het menselijk welzijn beïnvloeden. Van de lente tot de herfst wordt het overduidelijk wanneer de dagen lang zijn, er veel zonlicht is en de mate van tevredenheid met het leven toeneemt. Het verandert allemaal met de komst van de winter. We moeten weten dat, net als natuurlijk licht, kunstlicht ook een impact heeft op hoe we ons voelen.
Wist je dat...?
Licht stimuleert de aanmaak van serotonine, het hormoon van geluk, en melatonine dat onze slaap en waakzaamheid reguleert. Een verminderde hoeveelheid licht veroorzaakt schommelingen in het niveau van cortisol - het stresshormoon - waardoor we ons slaperig voelen. Dit zijn niet de enige aspecten van ons leven die door licht worden beïnvloed. Licht ondersteunt de menselijke stofwisseling en helpt ons op een gezond gewicht te blijven. Het houdt ook onze ogen in goede conditie.
Natuurlijk en kunstlicht
Het goede nieuws is dat de dynamiek van daglicht in belangrijke mate kan worden nagebootst met behulp van verlichting. Wanneer het vergelijkbaar is met natuurlijk licht, voelen we ons er beter door. Het natuurlijke ritme van de dag begint bij zonsopgang, met het warme licht van de ochtend dat geleidelijk zijn daglichtkleur bereikt, ca. 6500K. De kleurtemperatuur van licht neemt af rond 14.00 uur. In de middag neemt de hoeveelheid blauw licht aanzienlijk af en beginnen warme kleuren te overheersen.
De kleur van het licht en hoe we ons voelen
De kleur van het licht zou de belangrijkste parameter moeten zijn bij het kiezen van verlichting (kleurtemperatuur uitgedrukt in Kelvin)
- Koel wit (5000 tot 6500 Kelvin), het stimuleert en helpt de concentratie.
- Neutraal/helder wit (3500 - 4000 Kelvin), tussenkleur, passend bij de kleur van het natuurlijke licht in de middag. Het heeft een neutraal effect op de mens.
- Warm wit (2700 - 3300 Kelvin), het maakt het gemakkelijker om te rusten en brengt ons in een staat van ontspanning; het is de kleur die wordt waargenomen bij zonsopgang en zonsondergang.
Oké, maar welke lichtkleur heb ik voor mijn ruimte nodig?
- Slaapkamer - een warme kleur (het zal de kwaliteit van jouw slaap verbeteren)
- Gang - een warme kleur (het maakt deze ruimte gezelliger).
- Kantoor - een koude kleur (het zal je helpen om te concentreren).
- Kamers met veel verkeer: keuken, badkamer, woonkamer, werkplaats - een neutrale kleur (het geeft de kleuren van objecten op de meest realistische manier weer en zal nuttig zijn tijdens de dagelijkse verzorging en make-up).
- Kinderkamer - de kleur van het licht moet afhangen van de leeftijd van het kind. De optimale kleur voor een leerling - vooral aan het bureau - is koud en een warme kleur helpt jouw kind 's avonds in slaap te vallen.
Kleuren en kunstlicht
Naast de kleur van het licht moeten we ook letten op de kleurweergave-index (RA) die uitgedrukt wordt door een getal tussen 0 en 100. De kleurweergave-index (CRI/RA) van je lampen moet zo dicht mogelijk bij 100 liggen - dit is wanneer het licht de originele kleuren van objecten weergeeft. Je merkt het in je kast kijkend naar je kleding en schoenen, maar je ziet het ook in de badkamer. Wanneer je verlichting uitkiest, moet je eraan denken om te kiezen voor de optie die zo veel mogelijk op daglicht lijkt. Hierdoor ondersteun je de biologische processen die in je lichaam plaatsvinden.